cciDEAL Extra Support
cciDEAL Extra Support

Je opties zijn dan nu: (1) je gaat dit probleem zelf verder onderzoeken, (2) je probleem voorleggen aan de andere partijen of (3) mij als betaal-specialist inhuren om de gehele situatie door te lichten voor €99 excl. 21% btw.
– David de Boer, ontwikkelaar van cciDEAL
Achtergrond
Waarom cciDEAL Extra Support?
iDEAL is een betaalsysteem waarbij het noodzakelijk is dat verschillende partijen goed met elkaar communiceren en hun systemen goed op elkaar afgestemd zijn. Helaas komt het wel eens voor dat dat niet zo is. Dan wijzen de verschillende partijen naar elkaar als schuldige. Ik ben meestal als enige bereid om het probleem tot de bodem uit te zoeken (ongeacht of het aan mijn software ligt of niet) en een oplossing te vinden die door een andere partij uitgevoerd moet worden. Dit kost mij veel tijd, en ik kan het mij niet veroorloven kosteloos deze problemen te blijven onderzoeken.
Voor klanten die niet zo ervaren zijn met software ontwikkeling en/of iDEAL kan het vinden van de oorzaak bij een dergelijk probleem erg moeilijk of zelfs onmogelijk zijn. Om klanten toch snel verder te kunnen helpen bied ik “cciDEAL Extra Support” aan. Je huurt mij voor een zeer schappelijk tarief in, en ik controleer de gehele betaal-situatie, ook de onderdelen die niet de verantwoordelijkheid van cciDEAL zijn. Natuurlijk met de doelstelling de oorzaak en oplossing van het probleem te vinden, wel met een maximum tijdsbesteding van 2 uur. Ligt de oorzaak toch bij cciDEAL dan krijg je 100% van de kosten van “cciDEAL Extra Support” terug.
Wat is er (meestal) al onderzocht?
Wat heb ik waarschijnlijk al onderzocht als onderdeel van de standaard ondersteuning:
- Beschreven probleem onderzocht en gecontroleerd of het niet aan (een bug in) cciDEAL zou kunnen liggen
- In de webwinkel getest met mijn eigen bank/PSP test accounts om uit te sluiten dat het aan de instellingen daarvan ligt
- Nagegaan of andere klanten een vergelijkbaar probleem hebben gemeld in de afgelopen tijd
- Verschillende standaard testen uitgevoerd op cciDEAL in de omgeving van de webwinkel zelf
- Een vergelijkbare situatie gecreëerd en getest op mijn demo server om te kijken of dat nieuwe inzichten oplevert
- Mijn eigen veelgestelde vragen en handleidingen nagelopen om te kijken of er een gedocumenteerde oorzaak is
Wat kun je zelf doen voor je cciDEAL ES afneemt?
Je kunt jezelf de kosten van cciDEAL Extra Support besparen door nog enkele zaken te controleren. Wellicht ontdek je zelf de oorzaak en oplossing van het probleem?
- Controleer zowel de cciDEAL handleiding over jouw eigen bank/PSP en gebruikte extensie zorgvuldig, loop echt iedere stap na
- Controleer de algemene en bank/PSP specifieke cciDEAL Veelgestelde vragen
- Controleer eventuele security extensies, zie ook “Security extensions” in deze FAQ. Schakel ze tijdelijk uit of verwijder ze volledig.
- Indien je gebruik maakt van een non-standaard checkout (zoals een “one page checkout” extensie), controleer dat je hier de laatste versie van gebruikt. Het is essentieel dat je altijd de laatste versie van Virtuemart, de One Page Checkout en cciDEAL gebruikt.
- Nogmaals, indien je een One Page Checkout extensie gebruikt, update deze naar de laatste versie. als je dan nog problemen ondervindt, neem dan contact op met die ontwikkelaar en vraag of er problemen bekend zijn. Meestal geven ze vrij snel een update vrij om problemen op te lossen.
- Loop de configuratie van Joomla, de extensie (bijvoorbeeld Virtuemart, HikaShop etc) en cciDEAL volledig na, controleer zaken zoals:
- ingestelde URLs, zowel in Joomla als de webwinkel, met of zonder https en www in de URL. Onder andere “live_site” in de Joomla configuration.php, let zowel op www of geen www en http of https dus.
- Voor ontwikkelaars: bij onder andere de foutmelding “Not enough information to process payment”, als je tijdens een betaling met Chrome Developer Tools via “Network” het verkeer bekijkt moet je tijdens de redirect naar cciDEAL geen “301 Redirect” zien, want anders gaat het mis en raakt de site de betaal data kwijt. Als dit gebeurt is het meestal veroorzaakt door het vorige punt (incorrecte URL ergens ingesteld waardoor de site of browser gaat redirecten).
- gebruik van een non-standaard checkout (zoals een “one page checkout” extensie), schakel deze tijdelijk uit
- gebruik van template overrides (tijdelijk uitschakelen)
- test betalingen met de standaard template van Joomla en/of de extensie waarin je iDEAL betalingen hebt ingebouwd
- Controleer dat er gebruik wordt gemaakt van de laatste versies van Joomla, de webwinkel software en cciDEAL
- Controleer of je Coalaweb social links gebruikt, zo ja, schakel optie “Load JS Facebook” uit.
- Probeer een iets oudere versie van de webwinkel software, werkt die wel?
- Met de cciDEAL handleiding de systeem vereisten controleren op de server waar de website staat
- Maak een backup van de site, plaats die op een subdomein, en verwijder een voor een elementen (extensies, plugins, templates). Controleer steeds of de betalingen dan ineens wel werken. Het kan zijn dat je uiteindelijk een bijna lege Joomla website overhoudt. Als de betalingen dan ineens werken wordt het probleem veroorzaakt door het element dat je als laatste verandert of verwijdert hebt, als het uiteindelijk niet werkt is het wellicht een server gerelateerd probleem.
Welke partijen beinvloeden betalingen via cciDEAL?
De verschillende partijen zijn onder andere:
- de bank of PSP waar het iDEAL abonnement is afgenomen, hier moeten de instellingen (zichtbaar en onzichtbaar) correct zijn
- de webhoster waar de webwinkel gehost is, hier moet de server configuratie correct zijn voor iDEAL betalingen (zie cciDEAL systeem vereisten)
- de webwinkel software (Joomla met Virtuemart, HikaShop of RSForm Pro etc.), deze moeten door de website ontwikkelaar goed ingesteld zijn en geen bugs bevatten
- de eventuele security maatregelen (zoals Joomla extensies AdminTools en RSFireWall, of op server niveau), die moeten ingesteld worden zodat ze de communicatie van iDEAL niet blokkeren
- de iDEAL software, in dit geval cciDEAL, moet goed ingesteld zijn en geen programmeerfouten/bugs bevatten
Welke oorzaken werden door cciDEAL ES gevonden?
- Om onverklaarbare redenen konden er geen betalingen met iDEAL gedaan worden, er stond een foutmelding “Not enough information”. Na een uitgebreid onderzoek door mij was er nog geen oorzaak gevonden. Op mijn demo server werkten dezelfde versies van de webwinkel software, cciDEAL en Joomla wel. Uiteindelijk realiseerde de klant zich dat hij de website had verhuisd en in de htaccess van de website de oude URL niet had vervangen wat zorgde voor problemen met de iDEAL redirect en een foutmelding.
- Een klant gebruikte een security extensie die onterecht de iDEAL communicatie blokkeerde. Ondanks dat hier een waarschuwing over staat in mijn veelgestelde vragen en nadat de klant mij ervan verzekerd had dat het niet de security extensie kon zijn, kwamen we er later toch achter dat de extensie de boosdoener was door een nieuwe “country blocking” mogelijkheid in een recente update. De oorzaak was dus wederom niet een programmeerfout in cciDEAL.
- Wanneer de klant probeerde in de webwinkel af te rekenen met iDEAL kreeg hij een blanco pagina te zien. Het is natuurlijk logisch dat de klant dan denkt dat dit aan cciDEAL ligt. Maar na een uitgebreid onderzoek bleek er een bug te zijn in een kleine nieuwe feature in de webwinkel die dit gedrag veroorzaakt. De webwinkel bouwer leverde snel een fix en heeft het probleem in hun volgende versie opgelost.